4 Belangrijkste Slaapregressies En Oplossingen Per Leeftijd (2024)

Slaapregressies! Iets waar je zeker nog nooit over had gehoord voordat je mama of papa werd en je nu zeker al enkele keren als schuldige hebt aangewezen wanneer jouw oogappel plots slechter slaapt. Zijn slaapregressies echt de grote schuldige? Soms wel, soms niet. Vast staat wel dat slaapregressies telkens een minder grote impact zullen hebben, of zelfs geen, bij goede slapers. Hieronder kan je de belangrijkste slaapregressies terugvinden per leeftijd. Ik rond af met nog een woordje over de impact van sprongetjes en tandjes.

Dit is de grootste slaapregressie en is in tegenstelling tot alle andere regressies geen fase” aangezien tijdens deze regressie de slaappatronen van je baby ’s nachts permanent wijzigen. Jouw newborn baby die voordien rukjes van 3 tot 6u sliep ’s nachts, is plots om de 1 à 2u wakker ’s nachts. De slaapcycli van baby’s worden rond deze leeftijd meer gevormd en gaan dus meer en meer op dat van een volwassene lijken.

Je zal deze slaapregressie vooral bewust meemaken indien je baby gewend is om hulp te krijgen om in slaap te vallen zoals met een speentje, aan de borst, wiegen, wandelen,… Telkens wanneer hij dan na het einde van een slaapcyclus wakker wordt ‘s nachts, heeft hij die hulp weer nodig om terug verder te kunnen slapen. Ook overdag kan je baby een echte “catnapper” worden en telkens maar korte dutjes van 30 à 45 minuten doen. Hierdoor zal je baby in een vicieuze cirkel geraken van oververmoeidheid wat de nachten nog zwaarder zullen impacteren.

De oplossing?

Werken aan die goede slaapbasis en je baby dus leren om zelfstandig (terug) in slaap te vallen zonder dat dat hij hier hulp van jou voor nodig heeft. Wakker worden ’s nachts is namelijk volkomen normaal, ook wij worden verschillende keren wakker ’s nachts! Enkel beseffen we dit niet omdat we dan halfslapend onze volgende slaapcyclus pakken. Voor baby’s geldt eigenlijk hetzelfde.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Je baby leren zelfstandig in slaap vallen is het allerbelangrijkste!
  • Valt jouw baby nu telkens met jouw hulp in slaap? Probeer elke dag minder en minder hulp te bieden totdat jouw baby het zelfstandig inslapen onder de knie krijgt.
  • Haal je baby niet meteen uit bed indien hij voor zijn middagdutje maar 45 minuten sliep en huilend wakker wordt, misschien valt jouw baby wel terug in slaap na een troostmoment.
  • Bekijk hier de mogelijkheden die we aanbieden om je hierin te helpen.
  • Gebruik je al witte ruis? Lees hier waarom ik witte ruis aanraad en check hier mijn favoriete producten.

Ik schreef ookeen aparte blog over de 4 maanden slaapregressie!

Zelf aan de slag?

Deze slaapregressie hangt veel meer samen met dementaleen fysieke mijlpalendie je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plotsveel beterdat jij nogbestaat, ookal ziet hij je niet meer. Zo ontstaat zijnverlatingsangsten wil hij het liefst zoveel mogelijk bij jou blijven. Je zal dit meestal merken door het feit dat je babyniet wil gaan slapenvoor dutjes of bij bedtijd. En net door die minder goede dutjes, kunnen de nachten in het gedrang komen.

Denk ook niet dat jouw kleintje klaar is om naar 1 dutje over te gaan omdat hij niet wil gaan slapen, zo werkt het helaas niet en kan je er zelfs het slecht slapen mee in de hand werken. Ookfysieke sprongenzoals voor het eerst zitten, staan of zelfs eerste stapjes kunnen denachtslaap verstorendoordat je kleintje zijn nieuwe kunstjes plots in zijn bedje oefent.

Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het beste is om zoweinig mogelijk assistentiete bieden, jouw baby zal snel genoeg door hebben dat hij best weer kan gaan liggen als hij wil verder slapen. Uiteraard mag je je babytroostenwanneer hij huilt, maar probeer je baby niet (opnieuw)afhankelijkvan jou te laten worden om weer verder te slapen.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Blijfhetochtenddutjeen middagdutje aanbiedenen geef je baby minstens 30 minutende kans om in slaap te vallen, annuleer niet te snel de dutjes wanneer je baby protesteert.
  • Speel overdag veel kiekeboe spelletjesen leer je baby dat je nooit ver weg bent.
  • Heeft je baby een knuffeldoekjeals troostobject? Het is een goed moment om hiermee te starten.Hiervind je terug welk knuffeldoekje ik aanraad.
  • Start nietmet wat je baby voordien niet nodig had (nieuwe nachtvoedingen, bij hem blijven totdat hij slaapt, telkens neerleggen, handje vasthouden,…) maar probeer vast te houden aan jullie gebruikelijke routines.
  • Als jouw babynog nooit doorsliep, is nu het moment om de koe bij de hoorns te vattenvoordat hij een veel koppigere dreumes/peuter wordt! Kijkhiernaar de mogelijkheden die we aanbieden.

Ik schreef eenuitgebreide blog over deze 9/12 maanden slaapregressie.

Vaak zie ik rond deze leeftijd nog een laatste piek inverlatingsangst, die doorgaans veelfelleris dan die rond 9/12 maanden. Jouw peuter wil plots échtniet gaan slapenen wil ook ’s nachts écht dat je naar hem toe komt voor een knuffel. Zo ontstaan er snelnieuwe slechte gewoonteswaar je moeilijk terug van af geraakt. Doordat jouw peuter nu ook heeft geleerd dat hij door te brullen veel meer gedaan krijgt dan door gewoon te huilen, zal hij dit ook echt inzetten. Dat is heel normaal en doet hij zeker niet om je te manipuleren, maar omdat hij eenvoudigweg een pienter peutertje is!

Dit is de leeftijdscategorie waar de ouders het zeermoeilijkvinden omconsequentte blijven. Belangrijk om te weten is dat je peuter vooral huilt omdat hijjouw assistentiewilom terug verder te slapen, niet omdat er fundamenteel iets scheelt. Nachtvoedingen zouden nu ook echt verleden tijd moeten zijn en je peuter zou dagelijks11 à 12u slaap‘s nachts moeten pakken met1kwalitatiefmiddagdutje.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Blijf consequent. Sliep jouw peuter voordien prima door en wordt hij nu telkens ‘s nachts wakker? Troost hem kort, maar blijf verder consequent.
  • Wissel af met je partnerom je peuter in bed te stoppen, verlatingsangst wordt meestal erger wanneer telkens dezelfde persoon de peuter in bed stopt.
  • Doet jouw peuter nog 2 dutjes per dag? Ga dan over naar1 kwalitatief middagdutje, anders zal hij de slaap die hij ‘s nachts niet haalt overdag inhalen. Voor de overgang van 2 naar 1 dutjes kan je aan de slag met onzedutjesgids.
  • Het is een goed moment om eenknuffeltjeteintroducerenaan je peuter als troostobject. Ook een knuffeldoekje kan goed werken.
  • Bekijkhierde mogelijkheden die we aanbieden om je te helpen in deze leeftijdscategorie.

Meer weten over de 15/18 maanden slaapregressie? Lees dan zeker deze blog.

Zelf aan de slag?

    • Videocursus 9-18 maanden

    • 69,00
    • Waardering 4.95 uit 5

    • Slaapgids 9-18 maanden

    • 45,00
    • Waardering 4.81 uit 5

    • Voorbeeldroutines 4m-4j

    • 15,00
    • Waardering 4.87 uit 5

Rond deze leeftijd kan het dat je peuter geen zin heeft om te gaan slapen. Niet omdat hij verlatingsangst heeft of niet moe is, hij vindt het gewoon leuk om grenzen af te tasten. Sommige ouders denken dat hun peuter niet graag in een babybedje wil slapen en verhuizen hem naar een groot bed. Niet doen! Ik kan je garanderen dat de slaapproblemen dan écht zullen ontstaan wanneer je peuter leert dat hij zélf uit zijn bedje kan. Op deze leeftijd is het echt mission impossible om je peuter te leren in bed te blijven. Ik raad de overgang naar een groot bed pas aan rond de leeftijd van 3 jaar, een leuk verjaardagscadeau! Ik schreef hier een blog over!

De meeste peuters hebben tot de leeftijd van 2,5 jaar een middagdutje nodig. Het middagdutje kan opgegeven worden wanneer jouw peuter een volledige dag wakker kan blijven zonder meltdowns of powernap in de late namiddag. Ook hier geldt; geef je peuter 1ude tijd om voor zijndutjein slaap te vallen alvorens je het dutje annuleert. Pas wanneer je peuter gedurende10 dagendagelijks niet meer in slaap valt voor zijnmiddagdutje, is hij klaar om het op te geven. Als je te snel het dutje schrapt omwille van protest, zal je met een oververmoeide peuterzitten en de kans op een slechte nachtof vroege vogel zal vergroten. Zorg ervoor dat de kamer pikdonkeris voor de dutjes.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?​

  • Dutjes blijven aanbiedentotdat je peuter consequent niet meer in slaap valt gedurende 1u
  • Niet te snelovergaan naar eengrootbed
  • Het is heel normaal voor een peuter van 2 jaar om zijngrenzen af te tasten, hierdoor is eenvast slaapritueelwaar niet van wordt afgeweken extrabelangrijk.
  • Je kan vanaf deze leeftijd starten met eenslaaptrainer, leeshierwaarom ik dit aanraad.
  • Het visualiseren van het dutjesritueel of het avondritueel is ook een goed idee, dit kan dan samen afgevinkt worden en zorgt voor minder weerstand. Je kan hiervoor aan de slag met onze rituelen printable!
  • Ook een kleinnachtlampjekan helpen vanaf deze leeftijd, hou het echter klein, checkhierhet nachtlampje dat ik aanraad.
  • Sliep jouw peuter nog nooit door? Dan raad ik voor dezeleeftijdscategorie slaapcoachingmétbegeleiding.Bekijkhierde mogelijkheden die we aanbieden voor peuters.

Indeze blogvertel ik jou ons verhaal met de 2 jarige slaapregressie.

Zelf aan de slag?

    • Videocursus peuters

    • 69,00
    • Waardering 5.00 uit 5

    • Slaapgids peuters

    • 45,00
    • Waardering 5.00 uit 5

En hoe zit het dan met die sprongetjes? Veel mama’s en papa’s volgen de sprongetjes van hun kleintje op de voet. Er zijn echter zo veel sprongetjes dat je hier onmogelijk rekening mee kunt houden om je baby goede slaapgewoontes aan te leren. Onze gezinnen starten ook steeds met een traject met ons ongeacht in welke sprong hun kind dan juist wel of niet zit.

De enige sprongetjes die in mijn ogen een impact kunnen veroorzaken in het slaapgedrag van je kind, zijn defysiekesprongetjeszoals voor het eerstrollen, zitten, kruipen, staan,…Je zal merken dat wanneer je baby deze mijlpalen bereikt, er mogelijksenkele nachten verstoordkunnen geraken. De grootste storende factor is vooral het rollen aangezien je baby misschien al van rug naar buik kan rollen, maar nog niet andersom en dan ‘vast’ zit.

Probeer je baby zo weinig mogelijk te helpen door hem terug te rollen of neer te leggen aangezien je baby dan afhankelijk zal worden van jouw hulp. Hoe sneller hij door zal hebben dat hij hetzélfkan, hoe sneller derustige nachtenweer zullen weerkeren. Uiteraard mag je je kleintje wel gaantroostenals hij blijft huilen, maar probeer dusniet te veelhulpte bieden en hem dus (terug) afhankelijk van jou te maken om weer verder te slapen.

En hoe zit dat dan met die tandjes? Tandjes wordt aangewezen als zowat dé grootste boosdoener voor die slechte nachten. Ik moet je echter teleurstellen dat tandjes in de praktijk echtniet zo’n grote invloedhebben op die slechte nachten. Wanneer we slapendaalt onze bloeddruknamelijk en ervaren weminder snel pijn. Daarnaast is het ook niet zo dat jouw baby enkel ’s nachts last heeft van doorkomende tandjes.

Enkel wanneer je baby overdag miserabel is van zijn tandjes, kan het gebeuren dat hij hier ook ’s nachts last van heeft. Geef in dat geval een pijnstiller! Het doorkomen van een tand duurt tevensmaximaal 2 dagen, dus tenzij jouw baby al zijn tanden tegelijk krijgt, zal je hier maar maximaal 1 of 2 slechte nachten door ervaren. Een uitzondering hierop vormen kiezen en hoektanden, die zijn groter en kunnen iets meer onrust veroorzaken.

Zo, ik hoop dat je hiermee het een en het ander hebt bijgeleerd over die fameuze slaapregressies! Zoals je nu een paar keer gelezen hebt in deze blog, is een goede routine en zal slaaptrainen belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je kindje niet (meer) afhankelijk van je wordt/blijft. Vind je het idee van je kind te slaaptrainen angstaanjagend? Dan nodig ik je uit omdeze blogte lezen waarin je meer uitleg vindt over slaaptrainen en de invloed op je kind.

Besef je nu dat je het tijdens een slaapregressie verkeerd hebt aangepakt of krijg je het al benauwd als je al die slaapregressies ziet en beseft dat jouw baby nu al zo slecht slaapt? Blijf niet bij de pakken zitten enschakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met 1 van deslaapgidsen,online cursusseneenlosse consultatieof schakel ons in voorslaapcoachingals je graag dagelijks begeleiding krijgt.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Nog meer info over slaapregressies?:

  • Alle slaapregressies op een rijtje – Podcast Snuggles & Dreams
  • 4 maanden slaapregressie – Blog Snuggles & Dreams
  • Wat moet je weten over de 9/12 maanden slaapregressie? – Blog Snuggles & Dreams
  • 15/18 maanden slaapregressie: alles wat je moet weten – Blog Snuggles & Dreams
  • Onze 2 jarige slaapregressie – Blog Snuggles & Dreams
  • Tips voor het omgaan met slaapregressie na ziekte baby – Blog Snuggles & Dreams
  • Slaapregressie na school (her)opstart: 6 tips – Blog Snuggles & Dreams
  • Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt – Gezondheid.be
  • Slaapcoach. Waarom slaapt mijn kindje plots niet meer door? – Het Nieuwsblad

Cursussen

Lees verder »

Losse consultatie slapen

Lees verder »

Persoonlijk traject

Lees verder »

4 Belangrijkste Slaapregressies En Oplossingen Per Leeftijd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6400

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.