Review Naïf: duurzame huidverzorging voor kids, baby’s en vrouwen* ⋆ Mama's Jungle (2024)

Het uitzoeken van huidproducten die goed zijn voor de (baby)huid én de planeet, is niet gemakkelijk. Ik review Naïf in dit artikel uitgebreid en check de claims. Lees over het huidverzorgingsmerk Naïf, de duurzaamheid en mijn ervaring.

Ook lezen: Review | Therme Natural Beauty

Inhoud

INFO | De ‘Naïf Natural Skincare’ huidverzorging

Wat is Naïf?

Het merk Naïf bestaat uit natuurlijke huidverzorging voor baby & kids (en inmiddels ook voor vrouwen), met alleen ingrediënten die de huid echt nodig heeft en met zo min mogelijk belasting voor de planeet. Naïf is geboren toen twee mannen voor het eerst vader werden en erachter kwamen dat er zelfs in babyverzorging schadelijke ingrediënten zaten.

Leuk weetje: ook op het Naïf kantoor zijn ze bezig met duurzaamheid. Door afval te scheiden, vegetarisch te lunchen, gebruik te maken van andere natuurlijke producten zoals schoonmaakmiddelen en een plasticvrije en papierloze werkomgeving na te streven.

Over de Naïf producten in het algemeen

Op de site van Naïf zijn ze heel open en duidelijk over de ingrediënten. Verder zijn álle producten van Naïf:

  • 100% vegan
  • Gemaakt met een allergeenvrije, zachte geur en dermatologisch getest
  • Vrij van SLS/SLES en andere agressieve schuimmiddelen, parabenen en chemische conserveermiddelen, microplastics, minerale oliën of siliconen
  • De tubes zijn gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet
Naïf: "We kiezen we voor de meest natuurlijke, maar ook zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Een gedeelte van onze ingrediënten komt uit Nederland, zoals de tomaten, calciet, abrikozen, zonnebloemolie en rozemarijn. Voor andere ingrediënten zoals avocado olie en macadamia olie kiezen we voor het meest duurzame alternatief en streven hierbij naar een transparant grondstoffenplan.Soms kiezen we ook voor niet-natuurlijke ingrediënten. Zo gebruiken we voor de Naïf geur een allergeenvrij parfum, omdat een natuurlijke geur als bijvoorbeeld rozenolie, lavendel meer allergenen bevat en de huid kan irriteren."

Hoe duurzaam is Naïf?

Verpakkingen

De verzenddozen zijn van FSC karton en de bedankkaart van gerecycled papier.

De Naïf product tubes worden gemaakt van bioplastic met als hoofdingrediënt suikerriet. Dit suikerriet wordt gemaakt van het ‘afval’ van een Braziliaans suikerleverancier. Er wordt niet extra voor gekapt. De doppen, flessen en spraypomps kunnen helaas nog niet van bioplastic worden gemaakt.

Reminder: qua afval scheiden gaan de doppen, flessen en spraypomps dus bij het plastic. De tubes gemaakt van bioplastic, moeten bij het restafval.

Afval scheiden

Logistiek

Naïf produceert de producten in Nederland, maar verkoopt het over de hele wereld. Om de impact hiervan te beperken doen ze diverse dingen, zoals cadeaus bieden bij een hogere bestelwaarde, zodat er niet voor één tube gereden wordt. Daarnaast kun je bij Naïf zelf bepalen waar en wanneer je pakketje wordt geleverd, zodat er minder bezorgpogingen nodig zijn. Ook vind je binnenkort een impactcalculator op de website, waarbij je je CO2 uitstoot kunt compenseren.

Tot slot, samen met CO2OK compenseert Naïf de uitstoot van jouw bestelling. Zowel de productie als het vervoer wordt gecompenseerd. Deze bijdrage wordt ingezet voor herbebossing in Zuid-Amerika. Bossen nemen namelijk grote hoeveelheden koolstof op.

Veganistisch

De claim is 100% vegan. Dat wil zeggen:

  • Het product bevat geen dierlijke ingrediënten;
  • Het product en de ingrediënten zijn niet op dieren getest en
  • Er zijn geen dieren gebruikt bij het vervaardigen of distribueren van het product.

In de ingrediëntenlijsten van Naïf komen stoffen voor zoals melkzuur, lecithin, allantoine, glycerine en cetyl alcohol. Ik heb niet alles door de database gehaald (zie bronnen), maar dit soort ingrediënten kunnen of van dierlijke oorsprong zijn of van plantaardige oorsprong.

Ik neem voor nu aan dat deze ingrediënten van Naïf dus NIET dierlijk zijn, maar is dit voor jou heel belangrijk in een product en wil je het zelf checken, dan zou je het rapport bij Naïf kunnen opvragen.

REVIEW | Naïf kids, per product

In dit artikel heb ik test producten uitgekozen die ik mogelijk zelf ook voor mijn kinderen zou willen gebruiken. Maar ter info, ze verkopen nog meer soorten producten voor kids, en ook producten voor vrouwen. De Naïf producten voor kinderen die ik hier test zijn:

  1. Hydraterende wascrème voor baby & kids (200 ml voor €9,95)
  2. Voedende shampoo voor baby & kids (200 ml voor €9,95)
  3. Vette crème voor baby & kids (75 ml voor €14,95)
  4. Anti-klit haarlotion baby & kids (150 ml voor €12,95)
  5. Zonnebrand crème voor baby & kids SPF 30 (100 ml voor €19,95)
  6. Zonnebrand Lotion Parfumvrij voor baby & kids SPF 50 (100 ml 26,95)
  7. Verkoelende after sun gel (100 ml voor € 14,95)

1. Hydraterende wascrème voor baby & kids (200 ml voor €9,95)

Claims: "Dé douchecrème die extra hydrateert én mild reinigt. Prikt niet in de ogen"Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Coco-Glucoside, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycerin, Decyl Glucoside, Gossypium Hirsutum (Cotton) Seed Extract, Sodium Levulinate (conserveer), Sodium Anisate (coserveer), Tocopherol, Xanthan Gum, Parfum/Fragrance, Citric Acid.

Ingrediënten bekijken: Deze wascrème is op waterbasis en coco-glucosiden. Dit ingrediënt is een mild schuimende reiniger, gemaakt van het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot en is biologisch goed afbreekbaar. Het is een heel goed alternatief voor SLS (een agressieve, schuimende reiniger). Zonnebloemzaadolie en glycerin verzachten de huid. Er is parfum toegevoegd, maar niet veel (onderaan de lijst). Verder zie ik geen uitdrogende alcoholen of andere schadelijke of dubieuze ingrediënten.

Mijn ervaring: De wascrème schuimt lichtjes, maar je hebt niet extra veel product nodig en wast helemaal prima. Na het afspoelen ervaar ik geen droog of trekkerig gevoel. De geur is prettig en subtiel. Andere voordelen vind ik de grotere tube (200 ml) en het duurzame aspect van Naïf. Ik heb het ook even getest door mijn make-up ermee eraf te halen en het voelt inderdaad niet prikkend in de ogen (ook al staat er wel bij, oogcontact vermijden). De claim klopt. Aanrader? Jep!

2. Voedende shampoo voor baby & kids (200 ml voor €9,95)

Claims: "Een natuurlijke shampoo voor baby en kind die mild reinigt, verzorgt én niet prikt in de ogen. Voorkomt een droge hoofdhuid. Ook geschikt voor kinderen met atopisch eczeem"Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Hydrolyzed Wheat Protein (Tarwe Proteïne, glutenvrij), Gossypium Hirsutum (Katoenzaadolie) Seed Extract, Betaine, Glyceryl Oleate (emulsifier), Tocopherol (vitamine e), Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Sodium Chloride (verdikkingsmiddel), Parfum/Fragrance, Citric Acid, Sodium Hydroxide

Ingrediënten bekijken: Deze shampoo is op waterbasis, met als mild schuimende reinigingsstoffen: coco-glucoside, sodium coco-sulfate, cocamidopropyl betaine. En geen SLS, dat is positief. Hydrolyzed Wheat Protein zijn proteïne (al klein ‘geknipt’ in stukjes) voor het haar. Mensen met dun haar hebben vaak een tekort aan proteïne. Katoenzaadolie heeft een lichte, niet vette structuur en beschermt de droge en beschadigde huid. Betaine is een animozuur en werkt als vochtinbrenger.

Mijn ervaring: de shampoo heeft een niet al te dikke structuur. Voor lang haar heb je daardoor wel ietsjes meer product nodig, maar het reinigt het haar in ieder geval prima. Ook deze geur is prettig en subtiel. Qua ingrediënten zitten er stoffen in die het haar verzorgen, beschermen en hydrateren. En geen rare stofjes. Andere voordelen vind ik de grotere tube (200 ml) en het duurzame aspect van Naïf. Het lijkt mij ook een prima, mild product voor atopisch eczeem, maar dat hebben wij niet dus kan ik niet uit eigen ervaring zeggen Aanrader? Zeker. Alleen verwacht geen flinke schuim in het haar (maar dat is mijn inziens alleen maar haarvriendelijker).

3. Vette crème voor baby & kids (75 ml voor €14,95)

Claims: "Voedt en hydrateert bij droge plekken, rode uitslag, schrale wangen en eczeem"Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Prunus Amygdalus Dulcis (Zoete amandel) Oil, Macadamia Integrifolia Seed (Macadamia) Oil, Persea Gratissima, (Avocado) Oil, Glycerin, Methylpropanediol (oplosmiddel, hydraterend), Gossypium (Katoenzaad) Oil, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Sucrose Stearate (verzachtend), Glyceryl Stearate Citrate (plantaardig vetzuur, verzachtend), Parfum/Fragrance (allergeenvrij babyparfum), Xanthan Gum (Verdikkingsmiddel, zachte huid), Tocopherol (vit e), Helianthus Annuus (Zonnebloem), Seed Oil, Bisabolol (kalmerend), Caprylyl Glycol (hydraterend en conserveer), Phenylpropanol, Citric Acid, Sodium Hydroxide

Ingrediënten bekijken: Deze zalf is op basis van water en amandelolie. Ook zitten er andere verzorgende plantaardige oliën in. In dit product zie je alcoholen staan halverwege de lijst (Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol), echter zijn dit goede (‘vettende’) alcoholsoorten. Ze worden gebruikt als verzachting en verdikkingsmiddel. En helpen juist bij een droge huid.

In het middelste deel van de lijst staat parfum, met de vermelding allergeenvrij babyparfum. Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk dat de parfumstoffen niet voorkomen in de lijst van meest voorkomen parfumallergenen.

Als laatste zie je phenylpropanol, een alcohol als conserveermiddel. Citroenzuur is voor de ph en sodium hydroxide is volgens EWG wel veilig, maar mogelijk schadelijk in hoge dosis. Het staat het onderop, dus te verwaarlozen.

Mijn ervaring: wanneer mijn kids niet te vaak douchen (water droogt de huid ook uit) en de wasgel of shampoo goed is (geen uitdrogende effecten geeft), dan is er bij een gezonde huid geen extra crème nodig na het douchen.

In sommige gevallen zoals een ruwe huid of schrale plekken is het juist wel fijn. In dat geval zoek ik een crème die de huidbarriere helpt herstellen. Hij mag dan juist dik (vet) zijn, zodat dit het water in de huid zo min mogelijk doet verdampen. Ik let dan ook op verzorgende, verzachtende en hydraterende ingrediënten, geen uitdrogende alcohol of onnodige bij-ingrediënten en het liefst parfumvrij.

Van deze Nurturing cream is echt maar weinig nodig. Het smeert goed uit en laat een beschermend, zacht laagje achter. Op zich een hele prima zalf, enige puntje is dan de parfum erin. De claim klopt ook, het voedt en hydrateert de huid. Al zijn er daarvoor nog wel meer mogelijke ingrediënten zoals zink, ceramide, niacinamide (vitamine B3), pathenol (vitamine B5) of shea butter of anti-oxidanten zoals, zink, vitamine C en E. Aanrader? Ja hoor, behalve als je echt zonder parfum wilt (kies dan de Nurturing cream zonder parfum of de Baby Balm op basis van shea butter en met 0% parfum als huid hersteller)

Leuke tip van Naïf: sommige ouders gebruiken de crème als handcrème, wanneer ze toch aan het smeren zijn. Ideaal.

4. Anti-klit haarlotion baby & kids (150 ml voor €12,95)

Claims: "Natuurlijke haarlotion zonder dat het haar vettig wordt. Verzacht knopen en klitten in het haar en vermindert pluis bij krullen"Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Methylpropanediol, Caprylyl/Capryl Glucoside, Glycerin, Gossypium Hirsutum (Cotton Seed) Extract, Caprylyl Glycol, Phenylpropanol, Inulin, Betaine, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate (moisturizer), Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin, Parfum/Fragrance, Lactic Acid, Citric Acid, Sodium Hydroxide

Ingrediënten bekijken: Dit haarproduct is op basis van water en methylpropanediol. Dit is een veilig synthetisch oplosmiddel, dat ook werkt als hydratator. Caprylyl/Capryl Glucoside is een milde wasactieve stof. Er zit verzorgende katoenzaadolie. Caprylyl Glycol werkt voor de hydratatie en als conserveermiddel. Phenylpropanol is een alcohol (liefst vermijden).

Inulin is een zetmeel dat werkt als verzachter en Betaine is een vochtinbrenger en maakt het haar zacht en glanzend. Sodium Cocoyl Glutamate is een milde schuimreiniger gemaakt van (biologisch afbreekbare) kokosolie. Polyglyceryl-6 Oleate is een verzachtende, synthetische stof en werkt als emulgator. En tot slot een minder stofje gevonden: Sodium Hydroxide (ook wel bekend als natriumhydroxideof bijtende soda). Het is een loog (zoals – in hogere dosis – gootsteenontstopper) en wordt gebruikt voor de pH in een product. Niet heel chill, gelukkig wel aan het einde van de lijst.

Mijn ervaring: Dit product vond ik een leuke om te testen. Toen mijn kids baby waren heb ik nooit haarlotion gebruikt. Dat vond ik onzin. Nu komen we op het punt dat mijn zoontje ook zijn haar ‘wilt doen’. En het uitkammen van het haar van mijn dochter na het douchen is ook een dingetje. Met deze lotion heb ik ’s ochtends het haar van mijn zoontje gedaan en hij vond het heerlijk ruiken. Op mijzelf heb ik het getest na het douchen en het wassen van mijn haar met de Naïf shampoo (zonder crèmespoeling o.i.d. erna). Het werkt in ieder geval goed op de doorkambaarheid. De claim klopt, alleen dat stukje van die krullen kunnen wij hier niet testen. Aanrader? Op zich wel, op de alcohol en het laatste ingrediënt na – al is dit laatste qua hoeveelheid te verwaarlozen.

5. Zonnebrand crème voor baby & kids SPF 30 (100 ml voor €19,95)

Claims: "Beschermt de kwetsbare baby- en kinderhuid optimaal tegen UVA en UVB straling. Op basis van minerale filter zinkoxide (non-nano). Zonder inwerktijd, minimale kans op huidirritatie. Waterbestendig"Ingrediëntenlijst: Caprylic/Capric Triglyceride, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Zinc Oxide, Isoamyl Laurate, Stearyl Heptanoate, Hydrogenated Soy Polyglycerides (moisturizer uit soja), Candelilla Cera/ Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Stearyl Caprylate, Polyhydroxystearic Acid, Parfum/Fragrance, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, C15-23 Alkane (oplosmiddel), Tocopherol (vitamine e)

Deze zonnebrand is door de Consumentenbond getest (2022) op volwassenen en is uitgeroepen tot één van de meest duurzame zonnebrandcrèmes. Op duurzaamheid scoort ‘ie maar liefst een 8,8.

Ingrediënten bekijken: De zonnebrand is op basis van Caprylic/Capric Triglyceride. Dit is een heel mooi ingrediënt voor de huid qua verzachting en hydratatie (afgeleid van kokosolie en glycerine). En dan komt zinkoxide, de basis van de SPF. Dit valt als uva en uvb bescherming in de beste categorië.
Isoamyl Laurate is voor de smeerbaarheid en werkt verzachtend. Stearyl Heptanoate is afgeleid van vette alcohol en werkt als verzachter. Stearyl Caprylate kon ik niet zo vinden, maar zal ook afgeleid zijn van een vette alcohol. Polyhydroxystearic Acid wordt vaak gebruikt om minerale actieve ingrediënten van zonnebrandcrème te coaten om ze te helpen gelijkmatig te verspreiden. In het laatste 1/3 deel zit parfum.

Mijn ervaring: deze heb ik niet zelf in de praktijk getest, maar ik wilde ‘m graag in de vergelijking met de zonnebrand lotion hieronder opnemen. En hij heeft de duurzaamheidsprijs bij de Consumentenbond gewonnen, natuurlijk! Dus ik kom er hieronder op terug.

Weetje: De basis van een zonnebrandcrème is een olie. Dit is ook de reden dat crèmes wat dikker en rijker zijn dan lotions. Als het eerste ingrediënt water is, dan spreek je van een lotion of gel.

Simpel gezegd: zonnebrandcrème is fijner voor mensen met een droge huid en zonnebrandlotion is fijner voor mensen met een vettere huid.

6. Zonnebrand Lotion Parfumvrij voor baby & kids SPF 50 (100 ml 26,95)

Claims: "Beschermt de kwetsbare baby- en kinderhuid optimaal tegen UVA en UVB straling. Op basis van minerale filter zinkoxide (non-nano). Zonder inwerktijd, minimale kans op huidirritatie. Waterbestendig. Vrij van parfum."Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Zinc Oxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Sucrose Palmitate, Polyhydroxystearic Acid, Glyceryl Stearate, Phenethyl Alcohol, Sucrose Distearate, Pongamia Pinnata Seed Extract, Panthenol, Pantolactone, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycerin, Propanediol, Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Phytate, Caprylyl Glycol, Glyceryl Stearate Citrate, Citric Acid

De zonnebrandcrème SPF 30 en deze zonnebrandlotion SPF 50 (parfumvrij) schelen qua prijs en daarom vond ik het wel leuk om ze te vergelijken.

Ingrediënten bekijken: Deze lotion is dus op waterbasis. De SPF basis (Zinc Oxide) en de verzachtende hydratatie (Caprylic/Capric Triglyceride) zijn hetzelfde als in de SPF50 hierboven. Sucrose Palmitate is toegevoegd om water en olie te mixen.

Andere overeenkomstige ingrediënten met de zonnebrandcrème SPF30 zijn: Polyhydroxystearic Acid, Tocopherol (vitamine e) en Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.

Extra toegevoegd zijn: Glyceryl Stearate (veilig hydraterend ingrediënt), Phenethyl Alcohol (een alcohol ingezet als geurstof en conserveermiddel), Sucrose Distearate (emulgator, hydraterend) Pongamia Pinnata Seed Extract (olie uit pinnata boom), Panthenol (pro-vitamine b5). Ook pantolactone (hydratatie): Deze verbinding is ook bekend als pantoyllacton en is nodig voor de aanmaak van huidvriendelijke B-vitamines panthenol en pantotheenzuur. Glycerin (verzachter), propanediol (helpt bij opname ingrediënten, hydratatie), Xanthan Gum (verdikkingsmiddel, zachte huid), Sodium Stearoyl Glutamate (emulgator), Sodium Phytate, Caprylyl Glycol, Glyceryl Stearate Citrate (plantaardig vetzuur, verzachtend) en citroenzuur voor de ph.

Mijn ervaring: Ondanks deze sun lotion SPF50 op waterbasis is, vind het gevoelsmatig wel vallen onder een ‘gewone’ (lees een gemiddelde iets dikkere) zonnebrandcreme. In de eerste instantie bij het uitsmeren zie je inderdaad de witte zink-kleur verschijnen. Toch trekt dit al gauw weg en is het prima qua kleur. De huid blijft iets vettig voelen, zoals bij de meeste zonnebrandproducten, maar ik vind deze niet storend.

De grootste motivatie om deze sunlotion SPF30 te kopen (ten opzichte van de zonnebrandcrème SPF50) is omdat je geen parfum in het product wilt, of zoekt naar een iets minder dikke zonnebrandcrème. Helaas zit er wel alcohol in, vrij hoog in de lijst. Daar tegenover zitten er ook aardig wat extra ingrediënten in, gericht op het hydrateren en verzachten van de huid (zoals Pongamia Pinnata Seed Extract, Glyceryl Stearate, panthenol en pantolactone en Glycerin).

Wat mij betreft klopt de claim (op het alcohol ingrediënt na) en ik vind het een fijn product. Aanrader? Jep, behalve als je echt per se álle alcoholen wilt vermijden.

7. Verkoelende after sun gel (100 ml voor € 14,95)

Claims: "Kalmeert, hydrateert en herstelt de huid na een zonnige dag."Ingrediëntenlijst: Aqua/Water, Glycerin, Methylpropanediol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stereate Citrate, Cetyl Alcohol, Parfum/Fragrance, Allantoin, Aloe Barbadenis Gel/Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Xanthan Gum, Caprylyl Glycol, Phenylpropanol, Lecithin, Lactic Acid, Sodium Hydroxide

Ingrediënten bekijken: Deze aftersun is op waterbasis en bevat glycerin (verzachter), Methylpropanediol (oplosmiddel, hydratatie), Cetearyl Alcohol en cetyl alcohol (geen schadelijke, maar vette alcohol, verzachter), Glyceryl Stereate Citrate (verzachtend), parfum, allantoine (verzachter), aloe vera, Caprylyl Glycol (hydraterend en conserveermiddel), Phenylpropanol (alcohol, conserveer), Lecithin (verzachter, hydratatie), melkzuur en Sodium Hydroxide (in hoge dosis gootsteenontstopper).

Mijn ervaring: het opsmeren van de crème voelt verkoelend. Met de hoeveelheid hierboven, kon ik overigens mijn hele arm insmeren. Op zich is het grootste deel van het rijtje ingrediënten prima qua claim (kalmeren, verzachten, herstellen). Toch zou ik in het kader van een ‘aangetaste huid door zon’, liever de ingrediënten phenylpropanol (alcohol), parfum en Sodium Hydroxide vermijden. Aanrader? Dus mjah. Bij een gezonde huid, prima. Voor echt na huidschade door het zonnen, zou ik persoonlijk verder zoeken.

CONCLUSIE | Is Naïf goede huidverzorging en past het bij een duurzame lifestyle?

Kloppen de claims?

"Naïf ... Met alleen ingrediënten die de huid echt nodig heeft."

Deze slogan is heel mooi, maar klopt natuurlijk niet helemaal. Want in elk product zitten ook ingrediënten die nodig zijn voor het prodúct (emulgator, conserveermiddel). De enige discutabele ingrediënten die ik heb kunnen vinden (sporadisch en in zeer lage dosis overigens!) zijn dan: parfum, natriumhydroxide en Phenethyl Alcohol.

Toch wil ik ze de hand schudden voor de zeer succesvolle ingrediëntenlijsten. Beknopt, waardoor duidelijk en overzichtelijk. Relatief veel effectieve werkstoffen voor de huid en echt minimaal ingrediënten die voor andere zaken nodig zijn.

"Naïf ... en met zo min mogelijk belasting voor de planeet"De tubes zijn gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet

Qua planeet zijn ze ook zeker goed bezig. Van logistiek, verpakkingen tot op kantoor. En niet te vergeten: de vele goede en vegan ingrediënten.

Bioplastic is een goed begin in de zoektocht naar duurzamere verpakkingen. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan, en dat komt vooral omdat bioplastic nu nog niet gerecycled kan worden en bij het restafval moet (en daardoor mee de verbranding in gaat).

Gemaakt met een allergeenvrije, zachte geur en dermatologisch getest

De producten van Naïf bevatten geen van de 26 meest voorkomende allergenen.

In een deel van de Naïf producten zit wel parfum. Dit is een puntje, omdat mensen met een gevoelige huid überhaupt het ingrediënt parfum vermijden. Gelukkig heeft Naïf ook parfumvrije varianten. Qua parfumgeur vind ik het zacht en subtiel en overigens zelf niet storend, maar zoveel mogelijk parfumvrij blijft wel mijn voorkeur houden.

Dermatologisch getest is een beetje een vrije term en heeft geen wettelijke inhoudt. Dit zegt voor mij niet zo heel veel, maar staat leuk 🙂

Vrij van SLS/SLES en andere agressieve schuimmiddelen, parabenen en chemische conserveermiddelen, microplastics, minerale oliën of siliconen

Klopt helemaal, voor zover ik kan zien.

Claims per product over de werking van het product

De claims over de werking van de producten kloppen zeker, alleen bij de aftersun heb ik wel een aanvulling. Oké, om te gebruiken bij een normale huid, maar bij een beschadigde huid na het zonnen zou ik zelf nog even verder kijken.

Mijn ervaring in het algemeen

Ten op zichte van heel (héél) veel andere producten, ben ik ontzettend tevreden over de producten van Naïf.

De wasgel en shampoo zou ik zo zelf aanschaffen. Qua huidcrème (vette zalf/nurturing cream) voor droge, schrale plekken bij de kids ga ik op basis van de ingrediënten liever voor de baby balm i.p.v. de vette creme. Maar om af en toe lekker de kids mee in te masseren, zou ik de nurturing cream wel gebruiken (dus niet dagelijks).

De haarlotion vond ik een leuke test. Mijn zoontje vond het prettig (en die is eh heel specifiek) en qua doorkambaarheid werkt het goed bij mijn haren en bij die van mijn dochter. Product mag hier ook blijven.

Over de zonnebrand lotion SPF30 ben ik ook erg te spreken. Dat is soms zo lastig te vinden voor kids. Enige nadeel is dan dat ene alcoholingrediënt. Maar de voordelen wegen zwaarder: beknopte lijst, toegevoegde huidverzorgers, minerale filter, geen nano, duurzame aspect, geen onnodige rotzooi ingrediënten.

Is Naïf goede huidverzorging en past het bij een duurzame lifestyle?

Wat mij betreft zeker wel, ze mogen welverdiend in de top duurzame merken huidverzorging voor kids!

Welk product spreekt jou het meest aan?

Bronnen: https://www.ewg.org/skindeep/ingredients (hoe ingrediënten scoren op gezondheid en duurzaamheid), https://waarzitwatin.nl/ + https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary + https://www.heelnatuurlijk.nl/natuurlijkeingredienten (werking ingrediënten), https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfumallergie (over allergenen en parfum in cosmetica), https://www.veganisme.org/informatie/is-het-vegan/cosmetica/, https://doublecheckvegan.com/, Huidtherapie Zoetermeer

Review Naïf: duurzame huidverzorging voor kids, baby’s en vrouwen* ⋆ Mama's Jungle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6414

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.